sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Historiikki - Kevät 2012

Ensimmäinen kaudelle -12 tähtäävä istutus tapahtui jo lokakuussa.
C.flexuosum.
Kauden -12 on tarkoitus olla ensimmäinen suuren volyymin kausi ja pyrin myös aloittamaan sen ajoissa. Joillain kasveilla startti on onnistunut, toisilla ei niinkään.

Ensimmäisistä idätyksistä alkaa olla kulunut puoli vuotta ja jo nyt taaksepäin ajatellessani tunnistan virheitä ja asioita, jotka teen ensi vuonna toisin. Idätykset suoritin pääasiassa lautalla, mutta istutuksessa tuli mielestäni ensimmäinen virhe. Käytin kekkilän taimimultaa, joka nyttemmin tutkittuna on kyllä järkyttävää tavaraa pienelle chilintaimelle. Hiekkamaista tavaraa, joka ei tarjoa minkäänlaista ilmavuutta. Kaikki tämä siksi, että turvetta ei saa alle 50 litran säkeissä. 50 litraa tuntui vielä alkuvuodesta järkyttävän suurelta määrältä, jota ei todellakaan halua kämpän nurkkiin pyörimään. Nyttemmin turvetta on kulunut jo 250 litraa ja lisää täytyisi hakea.  


Epäilen tehneeni virheen myös led-valaisimeni kanssa. Myyntipuheissahan hehkutetaan, kuinka lamppu on niin viileä, että sen voi tuoda lähes kiinni kasveihin. No niinhän se on, mutta ei taida olla kovin kannattavaa. Oma päätelmäni on, että koska pidin lamppua melko lähellä, niin pienillä taimilla ei ollut "motivaatiota" kasvaa kokoa ja hakeautua parempaan valoon. Uskon tämän yhdistettynä huonoon multaan olevan suuri tekijä siinä miksi jotkin kasvit eivät millään suostuneet kasvamaan ja ovat nyt myöhässä aikaisesta aloituksesta huolimatta.


Kauden parhaimpia kasvatteja on alla oleva Chocolate Fatalii (C.chinense). Idäytys on tämän kohdalla tapahtunut jo loppukesästä. Syksyn kasvi vietti vermikuliitti-perliittiseoksessa ja vähäisessä luonnonvalossa. Seos oli siitä hyvä veto, että kasvi kasvatti vesijuuret ja lokakuussa WaterFarmin vapauduttua oli siirto siihen varsin luonteva. Vaikka alusta parani entisestään, niin lisävaloa minulla ei ollut käytössä ennen joulukuuta, joten tämän kasvu junnasi paikoillaan vielä monta kuukautta.

Chocolate Fatalii (C.chinense)
Tämä kasvoi vermikuliitti-perliitti seoksessa
WaterFarmin vapautumiseen asti.
Chocolate Fatalii (C.chinense)
Siirrettynä WaterFarmiin.
Chocolate Fatalii (C.chinense)
Edellisesta kaudesta oppineena istutin
tämän mahdollisimman syvälle.



 Joulukuussa alkoi kasvien olematon kasvu ahdistaa ja tein väliaikaisripustuksen ledille saadakseni edes jotain kasvua aikaiseksi. Pari päivää myöhemmin jouduin huomaamaan, että ainakaan Lemon Drop ei nauttinut äkillisestä olosuhteiden muutoksesta. Pari viikkoa menin kuitenkin tuolla setupilla, kunnes sain väkerrettyä kasaan jonkinmoisen kasvikaapin. Kaitpa tuo kaappi ihan käyttökelpoinen olisi, mutta taidan silti antaa sille purkutuomion ja jää siten yhden kevään ihmeeksi.

Väliaikainen led-ripustus.
Kasvikaappi
Lemon Drop (C.Baccatum) otti itseensä
nopeasta olosuhteiden muutoksesta.

 Ledin asentelun aikoihin oli muitakin ongelmia; ripsiäisiä, tai niin minä ainakin oireet tulkitsin. Foorumilta asiaa tutkittuani uskoin, että Super Raid on vastaus tähän ongelmaan. Taisi se ollakin, mutta aiheutti kyllä itsessään melkoiset vauriotkin, eteenkin pienissä kasveissa. Lopulta kuitenkin vain yksi pubescensin taimi taisi kuolla pelkän sumutuksen johdosta, mutta monet muut ottivat kyllä melkoisesti takapakkia. Esimerkiksi C.flexuosumeista kuolivat latvat ja uutta kasvua tuli vasta pitkän ajan kuluttua lehtihankojen kasvupisteistä ja ne ovatkin yhäedelleen täysin taimivaiheessa, vaikka ovat jo lokakuussa itäneet. Suihkuttelun lisäksi karsin myös joistain kasveista lähes kaikki lehdet ja istutin ne uusiin ruukkuihin. Tämä yhden illan toimeliaisuus ja kasveille annettu shokki tappoi lopulta myös yhden suosikkikasveistani CGN 22795:n.

Bolivian Rainbow (C.annuum) kuivatti lehtensä.
Stripe (C.baccatum) käsiteltynä.
CGN 22795 (C.praetermissum) ruukutettuna,
suihkutettuna ja karsittuna.


Tammi-helmikuun vaihteessa ostin ja ripustin natikan ja kas kummaa jotain alkoi tapahtua. Seuraavat kuvat kertovat melko hyvin kuinka homma alkoi levitä ja huone täyttyä. Enemmän tämän aikavälin ajatuksia löytyy foorumin päiväkirjastani.

01.02 - Natikka ripustettu
04.02 - Kasvit kasattuna

18.03 - Kahdeksan bubbleria väsätty.
Huomaa Chocolate Fataliin kasvu nurkassa.
24.04 - Tästäkin meni vielä reilu kuukausi ennen ulos siirtoa.




Toukokuussa tuhovuoroon pääsivät begoniapunkit. Pari viikkoa ihmettelin huonosti voivaa Rocoto Brownia, jonka kaikki kasvupisteet tummuivat ja lehtiä alkoi varista runsaalla kädellä. En kuitenkaan ryhtynyt toimenpiteisiin, koska perinteisesti en ole ottanut liikaa stressiä tällaisesta vaan hyväksynyt kasvien kyvyn toipua itse kunhan saavat olla rauhassa. Sitten kuitenkin huomasin kuinka foorumilla alkoivat muutkin kirjottaa enenevissä määrin vastaavanlaisista ongelmista. Muiden havainnot olivat oma pelastukseni ja aloin ruiskutella kasveja säännöllisesti "Herpiilisidiksi" ristityllä seoksella, jossa on 1% alkoholia, 1% rapsiöljyä, 1% mantysuopaa ja loput vettä. Uutta kasvua alkoi ilmestyä parissa päivässä, mutta tällaisellakin kasvimäärällä lopullinen punkkien tappaminen suihkuttelemalla on likimain mahdotonta. Muiden foorumilaisten hyvien kokemusten pohjalta laitoimme muiden Turun seudun harrastajien kanssa kimppatilaukseen petopunkkeja. Tähän asti tuntuvat itselläkin toimineen ja toivottavasti saan luotua pienen pysyvän kannan, joka leviäisi tarpeentullen.

Begonia punkkien tuhoja Rocoto Brownissa
Lisää punkkituhoja



Kaikista ongelmista huolimatta minulle jäi muutamia oikeinkin hyviä ja monia ok kasveja ulos vietäväksi.

Chocolate Fatalii (C.chinense)
Tabasco (C.frutescens)
Turbo Pube (C.pubescens)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti