torstai 14. kesäkuuta 2012

Vesikasvit mökille

Chocolate Fatalii (C.chinense) ja taka-alalla leikkimökki,
jonka sisällä ilmapumput ovat sateensuojassa.
 Viime vuonna minulla oli mökillä Waterfarmin lisäksi yksi bubbleri ja molempien toimivuus herätti haluni kokeilla tänä vuonna laajempaa vesiviljelysysteemiä. Talvenmittaa ehtisin suunnitella jos jonkinnäköistä systeemiä, yhteistä kaikille oli kuitenkin automatiikka. Järjestelmän tuli kyetä toimimaan ilman huoltoa jopa kolme viikkoa, koska 100km suuntaansa oleva ajomatka vain kasvien tarkastamista varten on melko järjetöntä.

Loppujen lopuksi toteutukseen pääsi ensimmäinen suunnitelma useasta bubblerista, joiden vedenpinta pysyisi samalla tasolla jonkinlaisen venttiilin avulla. Kuten kuvista näkyy on lopullinen toteutus melkoinen letkusekamelska, joka vaatii pientä selvennystä. 

Lähikuvassa näkyy muovipurkki, jonka sisälle olen asentanut autopotin autovalve -venttiilin. Ventiili toimii ilman sähköä veden omalla paineella ja korkeammalle asetettu reso näkyy alhaalla olevissa kuvissa. Purkkiin on asennettu 8 läpivientiä. Jokaisesta läpiviennistä menee letku ämpäriin, jossa on vastaava läpivienti. Venttiili päästää vettä läpi tiettyyn pinnankorkeuteen asti ja koska purkki on pienellä korokkeellä, niin letkuja pitkin valuu vesi ämpäreihin, kunnes sitä on pohjalla noin 15cm.

Bubblerien hapetuksesta huolehtii Hailea Aco-318 -ilmakompressori. Kompuran olen asettanut leikkimökin sisälle suojaan sateelta. Kompurasta lähtee 8/10mm letku ja haaroitus 3/5mm silikoniletkulle tapahtuu vasta kontrolleriyksikön luona, edes pieni helpotus letkusekamelskaan.

Viimevuodesta mukamas viisastuneena ostin kasveja tukemaan 120cm korkeaa aitaverkkoa. Pirun kallista se oli ja ämpärien huollosta tuli liki mahdotonta, mutta muutoin tuntuu ihan toimivalta tukemisratkaisulta.

 Lopuksi vielä kasvilista:
1) Chocolate Fatalii (C.chinense) 2) Pink Habanero (C.chinense) 3) Limon (C.chinense) 4) Pimenta Da Neyde (C.chinense) 5) Habanero (C.chinense)  6) Turbo Pube (C.pubescens) 7) Aji Cristal (C.baccatum) 8) Star Fish (C.baccatum) 9) Jalapeño (C.annuum)

Kasteluautomaatti ja letkusekamelska
Bubbler-kasvit yleiskuvassa















Reso ja Chocolate Fatalii
(C.chinense)

Turbo Pube
(C.pubescens)
Pimenta Da Neyde
(C.chinense)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti